Hírek


Műszaki mentések speciális szabályai

2019-03-09 15:00:07

A Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség a megye és a vajdasági önkéntes tűzoltók részére műszaki mentési oktatást tartott.

A Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség elkötelezetten törekszik a tűzoltó kollégák folyamatos továbbképzésére. Az idei évben a hangsúlyt a sérültcentrikus műszaki mentésekre helyezte. Február 23.-án Kecskeméten és március 9.-én Baján a megye és a Vajdaság tűzoltói kaptak elméleti oktatást. Szemlits Gyula instruktor közreműködésével sajátíthatták el az érdeklődők a korszerű járművek felépítését, az aktív és passzív biztonsági berendezéseiket, a gyártásuk során felhasznált anyagok kémiai és mechanikai tulajdonságait, a beavatkozások speciális szabályait.

A legfontosabb hogy a balesetet szenvedett sérült egy órán belül kórházi ellátást kaphasson, így az életkilátásai az átlagoshoz képest nagyságrendekkel megnőnek. Ez az úgynevezett „aranyóra” több részből tevődik össze. Az első rész a balesettől az első egység kiérkezéséig eltelt idő, ami magába foglalja a jelzést, a riasztást és a vonulást is. A második szakasz maga a mentésre fordítható idő a harmadik pedig a sérült kórházba szállítása.

A gépjárművek a felhasznált anyagok és technológiák folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően biztonságosabbak lettek, de egy esetleges baleset során a nagy szilárdságú anyagok és berendezések a sérült kiemelését megnehezítik.

A közlekedésben egyre többször találkozhatunk alternatív hajtású járművekkel is. Ezek lehetnek tisztán elektromos illetve hibrid hajtásúak. A nagyteljesítményű akkumulátorokkal, illetve speciális alkatrészekkel ellátott autók, a hagyományos „társaikhoz” képest megannyi veszélyt jelentenek tűzoltóinknak.     

Az oktatás célja hogy a műszaki mentésre fordított idő a lehető legrövidebb legyen és a balesetet szenvedett sérült ellátása mielőbb megkezdődhessen.  


Kapcsolódó képek:

Vissza