Kiskunfélegyházán tartották a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Napot

2018-05-04 17:19:39

A Kiskunfélegyházi Tűzoltóság megalakulásának 125. évfordulója alkalmából Kiskunfélegyháza adott otthont a megyei tűzoltónapi állománygyűlésnek és a tűzoltómajálisnak. A hivatásos, az önkormányzati, az önkéntes tűzoltók és a tűzoltójárművek felvonulása adta tudtul a város lakónak, hogy kezdetét vette a Flórián napi ünnepség

A menet a Kiskunfélegyházi Tűzoltóságtól indult és a város központjában található Sarlós Boldogasszony Főplébániáig haladt, ahol a tűzoltók Flórián Napi ünnepi szentmisén vettek rész, mely ezen a napon a tűzoltókért és családjaikért szólt.

A szentmisét követően a résztvevők átsétáltak a Móra Ferenc Művelődési Központ épületéhez, az ünnepi állománygyűlés színhelyére. Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, megyei igazgató köszöntötte a meghívott vendégeket és az állományt, majd megnyitotta az ünnepi állománygyűlést.

Az ezredes beszédében kiemelte az ünnep fontosságát, mely remek alkalmat teremt az összetartozás erősítéséhez, mely a tűzoltók munkájához nélkülözhetetlen. A tűzoltók esküjükkel, hivatásukkal, feladataik ellátásával nagymértékben hozzájárulnak a települések lakosainak védelméhez és ezáltal Magyarország biztonságának megteremtéséhez. Hangsúlyozta, hogy az ünnep ezeknek az értékeknek a megjelenítéséről és az értékek képviseletében jeleskedők elismeréséről szól.

Az igazgatói köszöntő után Homoki-Szabó Tibor tű. zászlós, a Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyttese tartotta meg ünnepi beszédét, melyben szólt a tűzoltók védőszentjéről, Szent Flóriánról, valamint beszédében összefoglalta a százhuszonöt év történéseit.

A városban a tűzvédelem ügyének első kezdeményezése, egy szegény tanító Osza György nevéhez fűződik, ami akkor a tanító halálával majdnem feledésbe merült. 1893. október 22-én azonban a Kun-Félegyházi Önkéntes Tűzoltó Egylet megtartotta alakuló közgyűlését és megválasztották főparancsnoknak Ulrich István városi főjegyzőt. Az I. világháború után az önkéntes tűzoltómozgalom fellendült. A II. világháborút követően szükségessé vált a tűzoltóságok újjászervezése. Az állami tűzoltóság 1948-ban alakult meg, majd 2003-tól a Kiskunfélegyházi Városi Tűzoltóság az önkormányzat intézményeként működött tovább 2012 áprilisáig. A katasztrófavédelem 2012. január 1-től újult meg Magyarországon, melyet egységes állami irányítás jellemez. A katasztrófák elleni védekezés teljes rendszerét megújító folyamat keretében a tűzoltóságok, a polgári védelem és az iparbiztonság hivatásos állománya egységes országos irányítás alatt működik. Kiskunfélegyháza tűzoltósága a 125 év során folyamatosan fejlődött, és a 125 év alatt a tűzoltók az elődeikhez méltóan védték a városunkat és a működési területen lévő többi települést is a tűzvésztől, katasztrófahelyzetektől.

Orgovány Nagyközség Polgármestere elismerést adományozott Törteli Sándornak, az Orgoványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület szerparancsnokának.

Törteli Sándor kiemelkedő helytállást tanúsított 2018. április 10-én, amikor az Orgoványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület egy ingatlanba történő bejutáshoz vonult, ahol egy idős ember rosszul lett. A helyszínre érkező önkéntes tűzoltók a nagykaput a sarokvasról kézi erővel leemelték. Törteli Sándor az ingatlan teraszán fekvő, eszméletlen idős személy újraélesztését megkezdte, majd átadta őt a kiérkező mentőknek. Törteli Sándor gyors és szakszerű beavatkozása hozzájárult az idős ember életének megmentéséhez.

Nagybaracska Község Polgármestere elismerést adományozott Makai Zsoltnak, a Nagybaracskai Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökének és Szabó Gábor Ferencnek a Nagybaracskai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának.

Makai Zsolt 2004-től önkéntes tűzoltó. 2005-től az ÖTE parancsnoka, majd 2017-től az elnöke lett. 2005-ben 80%-ban új tagsággal, 18-19 éves fiatalokkal felfrissítve kezdte meg a mai napig is tartó munkát. Teljesen fel tudták újítani a szertárukat és két év alatt egy összkomfortos kis bázist tudtak kialakítani a lelkes kis csapat összefogásával. Minden pályázati lehetőséget megragad, ami az ÖTE fejlődését szolgálja. Elmondhatjuk, hogy a feszítővágótól kezdve a gyorsdarabolón át az áramfejlesztőig minden felszerelésük megvan. A hivatásos erők mindig számíthatnak a munkájára.

Az önkormányzati tűzoltóságok állományából Varnyú Barnabásnak, a Soltvadkerti Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság parancsnokának.

Varnyú Barnabás 2000 óta tagja a Soltvadkerti Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek, 2003 óta a Soltvadkert Város Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokságának, melynek 2013-ban parancsnoka lett. Munkáját nagy szakmai megszállottsággal végzi, parancsnoki teendői mellett ugyanúgy, mint beosztottjai 24 órás szolgálatot lát el, tanulmányokat folytat, folyamatosan képzi magát. Tevékenységét elismerik lakóhelyén és a katasztrófavédelemnél is.

Szabó József emléklap elismerést, önkéntes kategóriában a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetség Gödény Sándornak, a Lakiteleki Önkéntes Tűzoltó Egyesület Parancsnokának ítélte oda.

Gödény Sándor először a hetvenes évek elején találkozott a tűzoltó hivatással, amikor tagja lett a Csemői Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek. A 70-es évek közepén Lakiteleken telepedett le és a hagyományokat követve Lakitelken is tagja lett az önkéntes tűzoltó egyesületnek, sőt tagja lett a tűzoltó versenycsapatnak is, amely rendszerint az elsők között végzett a megmérettetéseken. Volt olyan időszak is, amikor csak mindössze kettő fő látott el tűzoltó szolgálatot Lakitelken. Egyikük ő volt. Ebből az időből megtörtént példa, hogy Gödény Sándor egy kisalpári tanyatűzhöz vonult a tűzoltóautóval, míg ugyanebben az időben Lakitelek másik pontján avartűz miatt másik önkéntes kénytelen volt kerékpárral vonulni. 2017. április 11-én töltötte a 40. esztendőt önkéntes tűzoltóként, 41 esztendeje szolgálja önkéntesen, szabadidejét feláldozva Lakitelek lakosait, közreműködik a tüzek és veszélyhelyzetek elleni védekezésben. Gödény Sándor 41 év után aktív önkéntes tűzoltói visszavonulására készül. Mindezt leginkább indokolja életkora. Gödény Sándor elmúlt négy évtizedben tett fáradozásaival, önkéntes szolgálatvállalásával kivívta a település közösségének elismerését.