Hírek


TŰZOLTÓTÁBOR

2018-07-30 13:38:37

Lánglovag kalandtábor - Egy igazán férfias tábor nem csak fiúknak!

 

Te hozod a tömlőt és az osztót, én pedig a sugárcsövet! – Tűzoltó tábor Kunbaracson

Nyár. Nyári szünet. Tábor. Minden szünidőt nagy tervezés előz meg. A szülők részéről, hogy hová is küldjék csemetéjüket. A szervezők részéről, hogy milyen tematikájú tábort szervezzenek. A tűzoltó tábor is egy, a sok lehetőség közül, de mégis más. Ahogy az egyik táborlakó fogalmazott: -Szuperebb!

Egy héten keresztül gyerekzsivajtól visszhangzott a Kerek1Tábor területe, amely július 29-augusztus 4. között ifi tűzoltó bázissá alakult. A táborlakók a hét során megismerkedhettek a tűzoltó történelemmel, a tűzoltó szakfelszerelésekkel, a tűzoltó járművekkel, valamint az elsősegélynyújtás alapjaival. Interaktív programok során a csoportok elméleti és gyakorlati foglalkozásokon gyarapíthatták tudásukat.

Horváth István, Hegedüs Krisztián és Besenyői Péter először jártak tűzoltó táborba. Igaz, a tűzoltói lét nem áll tőlük messze, hiszen mind hárman a szabadszállási tűzoltó szakkör tagjai. Először István kezd mesélni:

-12-13 éves voltam, amikor először elmentem a szakkörre. Ott mindenki ismert mindenki, de könnyen bevettek a csapatba. Megfogott a csapatszellem, a feladatok, amiket szakkörön csinálunk, és maradtam. Azóta már több katasztrófavédelmi ifjúsági és kismotorfecskendő-szerelési versenyen is voltunk. Az egyik foglalkozáson az idei nyári programokról beszélgettünk, amikor a szabadszállási parancsnok (Kristóf András) szólt erről a táborról és már jelentkeztem is.

Krisztián és Péter is bekapcsolódott a beszélgetésbe:

-Mi ballagási ajándékba kaptuk a táborozás lehetőségét, és nagyon örültünk, hogy jöhetünk. Már öt éve tagjai vagyunk a tűzoltó szakkörnek, ahol hetente egy alkalommal találkozunk. Jól összekovácsolódott csapat a miénk, de jó volt új „arcokkal” találkozni, akikkel egy az érdeklődésünk.

A tábor programjai között szerepelt „tantermi” oktatás, szerelési és tűzoltási gyakorlat, elsősegélynyújtó és újraélesztési oktatás.

-Nagyon tetszett a szerelési foglalkozás – mondja Krisztián – mert én igazán a gyakorlati foglalkozásokat kedvelem. Az elméletet is meghallgatom, de az az igazi, amikor gurul a tömlő!

-A szerelés nekem is tetszett és a füsttel telíttet sátorban a dolgok megkeresése is, hiszen a szakkörben van mind a kettő és jól megy. Voltunk már füstből mentési gyakorlaton is – mosolyodik el Péter.

-Én a vizes szerelést vártam a legjobban. Az olyan életszerű. Amikor kimondom - Egyes sugár kész, vizet! – a tömlő megtelik vízzel, érzem a súlyát és már oltok is! – meséli István csillogó szemekkel. Készülünk a negyven órás tűzoltó alaptanfolyamra és ez a gyakorlati oktatás, amit a kerekegyházi és a szabadszállási önkormányzati tűzoltók tartottak nekünk még jobban elmélyítette a tudásunkat.

 A foglalkozások közötti szabad programok ideje alatt sem unatkoztak a gyerekek, hiszen részük volt vízipók fociban, vízibomba csatában, tábori KI MIT TUD?-ban, kipróbálhatták a füstsátrat, a puttonyfecskendővel célba lövést, valamint azt is, hogy hogyan lehet egy csapatnak egyszerre két „sílécen” egy irányba haladni.

A tűzoltó tábor záró programján a fiatalok bemutatták a hét során szerzett tudásukat.

A tűzoltók az állampolgárok segítésén túl fontos közösségszervező, értékteremtő szerepet töltenek be, jó példát mutatva és mintát adva a fiataloknak. A tábor remek alkalmat teremtett arra, hogy a fiatalok érdekes, hasznos és gyakorlatias dolgokat tanulhattak meg, amely ismeretek nagymértékben elősegítik az önmagukról és másokról való gondoskodás, valamint a másokért való önzetlen tenni akarás képességét, a felelős gondolkodást. Mindezeket az élet számos területén fel tudják majd használni, függetlenül attól mely pályát, élethivatást választják jövőjüknek.

Mind a három fiatal hivatásos tűzoltó szeretne lenni, ketten vonulós tűzoltók, egyikőjük pedig a megelőzési szakterületet választaná.

A táborlakók a búcsúesten megbeszélték, bármi is történjék, jövőre újra jönnek!

 

Köszönet a táborban oktatóknak: a kerekegyházi önkormányzati tűzoltóknak és a szabadszállási önkormányzati tűzoltóknak, valamint a tábort támogató Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Szövetségnek.


Kapcsolódó képek:

Vissza